mandag den 15. april 2013

uge 6-9


Uge  6 og uge 7: 
I disse uger havde vi ”prøve uger”, som gik ud på, at vi skulle prøve alle klasser, så vi kunne vælge udfra noget decideret. Jeg valgte at prøve Nucery som den eneste af os studerende, så jeg kom til at mangle at prøve en klasse – men jeg ville lige opleve, hvordan en vuggestue er hernede. Jeg er glad for at jeg gjorde det, da jeg oplevede et kulturchok – ingen af dem gik med ble (børn ml. 2-3 år), de lavede opgaver – lærte at lave cirkler, reagerede prompte til rutinemæssige ringninger med klokken og bemærkninger. Deres koncentrationsevne var ekstrem, men legebarnet gemt væk. Børnene spiste for iøvrigt helt selv – og her er det jo ikke rugbrødsryttere, men glasnudler, suppe osv. der bliver serveret.

Uge 8: Mandag havde vi den sidste ”prøve dag”. Så om aftenen satte alle os studerende os sammen (9 ialt) og besluttede hvem der skulle have hvilken klasse – vi lavede prioriteringslister. Jeg fik min første prioritet, nemlig; 3,1 (børn i alderen 5,  og få der er  6 år). Denne klasse er højt disciplineret – tilnærmelsesvist soldater/maskine-lignende børn. Så jeg glæder mig til, at komme igang med, kombinere deres undervisningsmetode med min danske pædagogiske tilgang til undervisning. 
I denne uge havde vi, studerende vores første aktivitetsdag, omhandlende ”Danmark”. Vi lavede; dansk mad; pindemadder, havregrød samt kartofler og frikedeller  sanglege; ”bro bro brille”, ”banke banke-bøf” og ”Jeg gik mig over sø og land”, samt lavede vi plancher hvor kongefamilien og årstiderne var vist på. Vi lavede et kors og viste dem hvordan man beder ”fadervor”, samt var der film med ”typisk dansk” i baggrunden af det hele – det blev brugt til ”spise sted”. Det var super sjovt, men svært at administrere 240 børn – det er man ikke lige vant til i DK. Skolens personale var også søde til at hjælpe os. Alle viste interesse og hyggede sig – nok på undtagelse af dem, som desværre kastede op over vores havregrødL Men, sådan kan det jo gå. 
Ydermere, i denne uge, mødtes vi også for første gang med vores supervisor – hun virker sød. 
Pga. aktivitetsdagen og møder nåede jeg ikke rigtig at være inde i 3,1 i denne uge.

Uge 9: I uge 9 var min ”første” uge i 3,1. Tirsdag: Jeg lavede, i samarbejde med Sara (fra Aarhus) en halv times fri leg børnene fra klasse 2,2 og 3,1 imellem. Fri leg ses nemlig yderst sjældent hernede. Vi fandt måtter til ”trilning og koldbøtte”-leg frem,  samt bolde, basketkurve (de er for små til at bruge de rigtige net), sjippetov og puslepil. Legepladsen (det de er vant til) var også en mulighed at gå over på. Børnene morede sig  - de kunne sagtens administrere ”fri leg” og ingen gik over på legepladsen. Mange var pjattet med puslespil og trilning og koldbøtter. Ved kolbøtter var det vigtigt, at vi hjalp dem, da de ikke er vant til at bruge deres krop sådan – ved nogen kunne man sagtens se det og andre klarede sig helt fint.. Dette var en succes vi  har planlagt at gøre igen - næste gang i længere tid. 
Torsdag lavede jeg engelsk undervisning – farver. Jeg flyttede alle borde og stole ud til siden af klasselokalet og puttede et puslespil (som skolen selv have lavet) i hvert hjørne. Disse huskespil viser børnene farverne, imens de står på engelsk. Da børnene kom ind blev de ellevilde og grinte – man kunne snildt mærke, at de ikke var vant til dette – jeg satte dem i midten af lokalet og fordelte dem ud i grupper. Ude i grupperne sagde jeg farverne på engelsk, imens jeg pegede og fik dem til at sige efter, hvor resultatet var at de skulle sige farven automatisk når jeg pegede – dette kunne en gruppe finde ud af - ud af fire (hernede er det normalt at de siger det samme som læren (snakker læren efter munden), og hvem ved om de så forstår det?)). Efterfølgende samlede jeg børnene igen i midten af lokalet, her viste jeg dem noget papirer jeg havde lavet, hvor; rød, gul, blå og grøn var vist og skrevet på engelsk og Thai. Disse papirer delte jeg rundt og jeg fik dem til at sige det – bagefer lagde jeg papirerne ud på gulvet. Så sagde jeg – på engelsk - en farve til ét barn af gangen og så skulle det barn gå hen til det papir, der havde den pågældende farve på sig. Her ville jeg altså tjekke, om børnene havde forstået farverne. Dette klarede langt de fleste børn fint – 3-4 stykker havde besvær med det. 
I denne uge var vi studerende med tredjeklasserne med i; Bangkok aquarium. Sara og Karina fulgtes med 3.1 og mig (fordi de ikke er tilknyttet en tredjeklasse, kom de med mig som er) Her oplevede vi, at børnene ikke veg fra fra lærerne og guiden. Børnene kiggede udelukkende på det som de skulle, de løb ikke, de var ikke højlydte og viste ingen tegn på at de kedede sig (hvilket jeg da heller ikke ved om de gjorde, men jeg kedede mig f.eks, så jeg fandt det ikke usandsynligt, hvis nogle af børnene også gjorde det), og de gentog hvad jeg tror var alle fiskenes navne. Det hele tog lidt under en time. Denne tur var, i mine øjne, ikke særlig hyggelig og bestemt ikke særlig fokuseret til et barnesind.  Men igen, deres barnesyn er bare anderledes end vores er. 

Vores weekender – uge 6-9:

Uge 6: 
Torsdag aften tog Karina, Line, Nana, Gabriella, Rasmus, Jeppe og jeg ud og fik nogle drinks på ”Bangkok Brass”. Derefter tog vi i byen på ”Koh San Road” – der kan jeg lige informere om, at man, på sin bytur som en snack, kan købe grillede insekter og skorpioner… SKORPIONER– det er mærkeligt! Men nu er jeg ret så bange for skorpioner, så jeg er ret glad for at se, at de ikke kravler rundt – men er sat på spyd og er ”spise-klar” for os mennesker. Hvad der derimod kravlede rundt var; Store fede rotter – ”labber labber”!  

Fredag skulle jeg, pga. en visdomstand, på et hospital – hvor der var en tandlæge tilkoblet… Derefter sov jeg nærmest resten af dagen væk.Lørdag: Der vi inde i Bangkok centrum, hvor vi shoppedeJ 
Om aftenen, der hyggede vi på Gabriella’s kærestes hotel (han ejer det ikke, men bor og arbejder der). Vi fik dansk gril mad og nogle lækre drinks.   

Uge 7: 
Fredag stod vi tidligt op, for at komme til Pattaya og være sammen med hold 2 (dem fra Aarhus). Fredag aften spiste vi alle sammen sammen og bagefter satte vi os ned på stranden, hvor vi påbegyndte planlægningen af  den fælles aktivitetsdag.  
Lørdag morgen/formiddag tog vi alle ned på en havn, hvor vi tog en speedbåd, for at komme hen på en ø, hvor vi kunne bade  (vandet var forurenet de andre steder).  Vi lå først på øen og solede os, men efter nogle timer blev vi hentet af speedbåden igen, for så skulle vi nemlig hen og  snorgle. Det skulle jeg dog ikke pga mine ører, men jeg fik svømmet rundt midt ude i det åbne hav, hvilket var ret klamt, da jeg fik at vide af Gabriella, hvad der var lige nedenunder mig (et søpindsvin!) – så kom jeg op! Hih. Derefter kom vi ind til øen igen, hvor vi satte os til at spise (jeg fik mig også en kokosnød – namme-namme-nam) og bagefter sol+badede vi lidt mere. En time efter så var vi på vej imod land igen. Det var angstprovokerende (og skide skægt) at sidder oppe forrest på speedbådenJ 
Senere, efter vi havde været hjemme og i bad og sådan, mødtes vi igen – hjemme ved Eileens onkel. Derfra tog vi en taxa (en taxa i Pattaya er oftest en hvor op til ca. 15 msk’er sidder/står på et lad for ca. 10 BHT) ind til byen og fik Sushi. Derfra gik nogle af os videre ud i natten for at gå i byenJ 

Søndag ankom Gabriella, Nana, line, Karina og jeg hjemme ved Eileen ca. kl. 11. Herfra skulle vi alle samles for at tage en fælles bus hjem.(en lille bus). Da vi kom hjem var vi smadret – på den gode måde J

 Uge 8:
I den her weekend skete der ikke rigtig det store. Fredag var Karina og jeg i biografen og se; ”save haven” – den kan anbefales. Derefter gik vi rundt i nærområdet af hvor vi bor, hvor vi blandt andet tullede lidt rundt på et marked (de er nærmest overalt, hvilket er f-a-n-tastisk!) og i et form for center, hvor man kunne gå til dans, yoga, sang og der var en klinik, der gjorde en tynd ”slimming clinics” (de er også overalt). Herefter handlede vi hverdagsvarer – vi fandt ski et sted, hvor man kan købe jakabov og rugbrød – det’for vildt! 

Om lørdagen hang vi bare ud på The Mermaide – drak kolde øl/drinks og var i poolen. I starten af dagen var vi også lige i centret hvor Karina og jeg fik købt noget undervisningsmateriale – thai/engelsk. Dagen sluttede vi af med at grille. 

Søndag var jeg bare hjemme, hvor jeg fik skrevet i mit praktikdokument, fik e-mailet til min superviser og sådan nogle ting. Pga helligdag mandag, havde vi også den dag fri, men den blev der bare slappet af i.

Uge 9: 
Denne weekend bød heller ikke på det allerstørste. Mest afslapning. Vi har nemlig fundet ud af, at man hernede også har brug for at slappe af – og at man bliver hurtigere udmattet ( nok pga varmen og måske for lidt vand??). Så fredag var Karina og jeg på MK-restaurant. Her fik vi nogle grøntsager der skulle koges på bordet hvor vi sad, færdigstegt kød og en bananasplit til dessert. Apropos banan så har de også en fetich med at tage æg i alt – det smager nu helt okay, men man skulle da lige vænne sig til det. 

Lørdag var Karina og jeg på cafe, hvor vi i 2-3 timer førsøgte at planlægge vores kommende ferie (vi kom ikke så langt – der er jo så mange oplevelser, der venter derude!) . Om aftenen var vi i biografen (en anden end i sidste uge) og se ”Beautiful Creatures”. Søndag; der slappede vi af og fik lavet praktiske ting.